Omstart

har du tatt en omstart?

Du har helt sikkert opplevd det. Ett eller annet på datamaskinen har slått seg vrangt. Så ringer du til datasupporten på jobben, eller den datakyndige i familien, og nesten før du har fått forklart hva som er problemet, så sier de "har du tatt en omstart?".

Det er nemlig sånn at dette tilsynelatende banale og til tider litt irriterende rådet i overraskende mange tilfeller er det som skal til for at datamaskinen skal oppføre seg igjen. Men hvorfor er det slik?

I en datamaskin foregår det bruk og flytting av datainformasjon hit og dit. Fra lagring i et fast minne, til bruk i et midlertidig minne, i en runddans hvor ting bytter plass, utvides, endres, slettes og lagres igjen der det er en ledig plass. Resultatet er at over tid har alt sammen blitt ganske kaotisk, selv for en avansert datamaskin som egentlig er et råskinn på å holde styr på alt sammen. Etter hvert kan det hele fortone seg omtrent som dette:

Når det har rotet seg sånn til som vi med dette bildet forsøker å illustrere, er det ofte bare én ting som hjelper. Ta alt ut, og rydd det på plass igjen på nytt. For datamaskinen sin del betyr det å ta en omstart slik at alt får nullstilt seg. "Trikset" med å ta en omstart gjelder ikke bare datamaskiner, men egentlig et hvert produkt som har noen form for programvare i seg, så som en mobiltelefon, internettboks eller TV boks.

Vi kan egentlig stoppe her og oppsummere med å si at om noe trøbler seg med datautstyret, prøv alltid med en omstart som det første du gjør. Men om du vil vite litt mer om hva som skjer i datamaskinen din, og få et par ekstra tips med på veien, les her:  

  • qxio-navicon-round

    Litt mer i detalj

  • qxio-navicon-round

    Når det ikke holder med bare én omstart

Har du en datamaskin som ikke fungerer som den skal, ta kontakt med oss. Vi utfører batalbar reparasjon (ikke garanti) på de fleste merker.